Frågor och svar2019-01-10T15:48:15+00:00

FAQ

Här hittar ni svar på de vanligaste frågorna som brukar dyka upp om paintball och aktivitet hos oss på Lummelunda Paintball.

Vi rekommenderar er som ska spela hos oss att läsa igenom “Vad ska jag tänka på inför spel?”.

Om ni har frågor som vårat FAQ arkiv inte besvarar så går det bara att kontakta oss.

Jag har fått ett Presentkort. Hur använder jag det hos er?

Den som inhandlar Presentkort från oss får ett SMS kvitto på köpet.
På detta kvitto har du ditt kvitto nr. Detta nr. uppger du i samband med att du bokar tid för ert sällskap.
Bokar du genom hemsidans bokningsformulär finns det ett fält för att fylla i detta nr.
Om du bokar genom e-post, Facebook eller telefon, uppger ni samma nr. den vägen.
Givetvis kan ni även visa upp det på plats också.

Mitt Presentkort avser flera olika startpaket. Går det att använda några och spara resten på Presentkortet?
Ni behöver givetvis inte använda hela presentkortet på ett och samma tillfälle. Har ni Presentkort på exempelvis 10x Small startpaket, men bara 8x deltagare, då kommer ni att ha 2x Small Startpaket kvar på ert presentkort att använda vid senare tillfälle.

Ja, hos oss kan ni betala med Swish!

Ja, det går alldeles utmärkt att betala med kort ute hos oss.

Vi har alltid med oss en iZettle kortterminal vilken kan ta MasterCard, Visa, American Express, Diners Club, Maestro, V pay och Electron. Efter avslutad transaktion så får du fysiskt kvitto i handen samt möjlighet till att få kvitto skickat över e-post och/eller SMS.

iZettle är ett svenskt företag som utvecklar tjänster för handel mellan både privatpersoner och företag. Den första tjänsten består av en app och världens första lilla chipkortläsare som förvandlar en smartphone eller tablet till en EMV-certifierad kortterminal.

iZettle grundades 2010 av serieentreprenörerna Jacob de Geer och Magnus Nilsson och finansierades senare av Index Ventures, Greylock Partners, Creandum, Northzone, MasterCard, American Express och SEB Private Equity. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Idag är iZettles tjänst tillgänglig för privatpersoner och småföretag i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien, Tyskland och Spanien men inom kort kommer iZettle finnas i många fler länder.

För mer information var god besök iZettle’s officiella

Om ni har svårt att få ihop tillräckligt med folk för paintball så har ni möjlighet att delta under föreningsspel med Gotlands Paintballklubb.

Ni hyr utrustning genom oss på Lummelunda Paintball och det finns inget minimum antal för deltagande.

Spel ligger i regel på söndagar från kl. 11:00. För att anmäla sig till ett spel tillsammans med Gotlands Paintballklubb, besök deras forum och pränta ner ett inlägg i den aktuella träfftråden.

Uppge hur många ni är och om ni behöver hyra utrustning.

Spel med Gotlands Paintballklubb äger rum på banan i Lokrume.

Det är ganska enkelt att hitta till vår bana i Lokrume.

För att komma direkt till banan så följer ni vägbeskrivningen nedan. Om ni skulle missa avfarten till banan så kan ni alltid åka till Tingstäde kyrka och slå oss en signal så kan vi möta er där.

Vår vägbeskrivning utgår från Visby.

 • Ta Visbyleden (Länsväg 148) och kör norrut ca 2 mil. Ta en snabb titt i kartan om du är obekant med vår lilla ös vägnät.
 • Kör igenom Bro och fortsätter vidare norrut i riktning mot Tingstäde.
 • Efter det att ni passerar andra skyltade avfarten till höger mot Lokrume så är det ca 2km kvar till banan. Ni har stora öppna fält på båda sidorna om väg 148. På höger sida kan man se skogen “närma sig” vägen.
 • Ni kommer nu att se en skylt i gul/svart-randig ram med texten “PAINTBALL” skrivet i vitt. Sväng in till höger vid skylten och ni är framme på Paintball banans parkering.
 • Parkera bilen och följ grusvägen in i skogen. Ni kommer snart att se skyltarna till grillplatsen och skjutbanan där vi står och väntar på er.

För säkerhets skull kan ni skriva ut denna vägbeskrivning.

Vi har 40+ kompletta utrustningar och en stor bana som lämpar sig för spel för 6 till 40 spelare. Det går även bra att begränsa sig till användandet av en mindre del av banan vid små sällskap.

Om ni är fler än 40 spelare som vill delta på samma träff så går det att dela upp er i 3 lag och turas om så att alla lag möter varandra. Det 3:e laget som inte är i spel kan lämpligen grilla medans de väntar.

Tyvärr så är banan belägen ute i skogen utan tillgång till rinnande vatten, ni har därför ingen möjlighet att duscha efter avslutat spel. Detta är ju lyckligtvis på gotland, och här är det aldrig långt till havet.

En rekommendation från vår sida är att ni efter avslutat spel kör vidare norrut på Lummelundsväg(149) ca 4-5 km tills ni kommer till Lickershamn. Där kan ni både bada i havet, fika och få möjligt att köpa färsk fisk mm.

Vi har dock alltid med oss några liter vatten som ni kan få släcka törsten med.

Här har vi en kort lista över saker att tänka på för er som skall spela paintball hos oss.

 • Skor – Se till att ha bra skor som lämpar sig för att springa i skogen. Kom inte med favorit skorna, sandaler eller högklackat.
 • Linser – Har du glasögon men tillgång till linser kan det vara bra att använda dem. Det går bra med glasögon under masken, men risken för hämmad sikt pga. imma ökar.
 • Vätska & tilltugg – Det blir ganska svettigt så det kan vara en god idé att ta med något att dricka. Vi har ofta med oss vatten men om ni vill ha något annat så som korv och läsk så är det bara att säga till i samband med er spelbokning.
 • Betalning – Vi tar kort (VISA och MasterCard) genom iZettle kortterminal eller kontant betalning före eller direkt efter avslutat spel.
 • Lag indelning – Ni bestämmer själva hur lagen ska se ut, men det kan vara smidigt om ni snackat ihop er innan.
 • Uniformsstorlek – Vi vet inte alltid hur stora alla deltagare är. Vet ni att ni vill ha en större eller mindre uniform är det bra om vi får reda på det innan spel/uthyrning. Våra kamouflagedräkter finns i 160 och 180 storlekar. Vi har även ett antal riktigt stora kamouflage overaller.
 • Kanindräkt – Ska ni piffa till er paintballvistelse och låta spöka ut någon i sällskapet? Det är mycket populärt att under möhippa/svensexa klä upp bruden/brudgummen som kanin men går givetvis lika bra att hyra under andra omständigheter. Meddela oss i samband med er bokning om ni vill hyra kanindräkt. Den kostar 60 kr att hyra.
 • Tidsplanering – Har ni någon tid att passa? Det är inte ovanligt att våra besökare har ett fullspäckat schema, speciellt vid svensexor eller möhippor. Låt oss få reda på det innan så kan vi anpassa spelen därefter.
 • Köp paintballbollar – Tror ni att det kommer att gå åt mycket bollar så kan det vara bra att snacka ihop sig med kamraterna och dela på en låda á 2000 boll till bättre pris än att var och en låter fylla på individuellt för 50 öre bollen. Vi har alltid med mer bollar än ni behöver men det är onödigt att ni betalar för mycket.

Gör det ont att bli träffad? Den ständigt återkommande frågan.

Att bli träffad av en paintballkula kan kännas, men gör sällan ont. Det är vanligare att en träff går obemärkt då adrenalinet pumpar än att en träff gör riktigt ont. Visst kan man ha otur och få sig ett märke men vi har ALDRIG varit med om att någon velat eller behövt gå av plan pga. skada eller att det gör för ont.

Följande faktorer kan påverka hur det känns.

 • På vilket avstånd du blir beskjuten (hos oss får man inte avfyra boll på någon inom 3 m eller närmre).
 • Hur kläderna sitter åt – spänt eller pösigt.
 • Utgångshastighet (alla våra markörer har en utgångshastighet på 260 – 280 fps)
 • Paintballkulornas skal kan vara olika hårda.
 • Individen – smärta är svår att mäta på ett objektivt sätt.

Paintball har dragit på sig ett oförtjänt rykte om att vara en “farlig” sport. Försäkringsbolag i USA bevisar motsatsen. Statistik från 2003 framtagen av National Injury Information Clearinghouse of the U. S. Consumer Product Safety Commission i Washington D.C, talar för att paintball är en utav de säkraste sporterna som finns. Statistiken visar att det förekommer färre skador per exponering i paintball än det gör i sport som tennis, golf och bowling.

Klär man sig rätt och ser till att följa reglerna och ALLTID bära mask under spel så har man ingenting att oroa sig för.

Bollarnas blandning består av bl.a. Polyetylenglykol och vegetabiliska oljor, vattenlöslig färg och andra biologiskt nedbrytbara produkter. Bollarna bryts ned helt och hållet av naturen bara efter en regnskur. De är således både miljövänliga och ätbara, dock så smakar de inget vidare.
Alla som spelar på vår bana skall antingen vara 18+ eller vara minst 10 år och ha målsmans skriftliga godkännande. Se till att ha med er ert skriftliga intyg så vi slipper avvisa minderåriga.

Du som är 10 – 12 år kommer utöver woodland kamouflageoverall, skyddshandskar, hals- och nackskydd och skyddsmask, även att få en rygg- och bröstplatta att bära under overallen.
Denna platta absorberar effektivt energin från paintballkulan så att kraften i träffen blir väldigt mild.

När vi har deltagare på banan på 10 – 12 år så ser vi till att samtliga markörer i spel har en sänkt utgångshastighet till 200 – 230 fps istället för våra vanliga 250 – 280 fps.